Το κόσμημα της Σρι Λάνκα και η ιστορία κοσμημάτωνΌταν πρόκειται για πολύτιμους λίθους και κοσμήματα, υπάρχουν πολύ λίγες θέσεις στον κόσμο ως ιστορικά σημαντικές όπως η Σρι Λάνκα. Η ιστορία κοσμημάτων της Σρι Λάνκα χρονολογείται περίπου 3.000 χρόνια. Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκαν αρχαιολογικές ανακαλύψεις στις ταφικές περιοχές της Σρι Λάνκα, οι οποίες μπορούν να εντοπιστούν πίσω στο 1000 Π.Κ.Χ. περίπου κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Σολομώντα. Οι αρχαίες ανακαλύψεις περιελάμβαναν κομμάτια κοσμημάτων με γυαλιστερό σμάλτο και χάντρες από τη Σρι Λάνκα. Λόγω της πλούσιας ιστορίας κοσμημάτων και κοσμημάτων της, πριν από αιώνες, η Σρι Λάνκα κέρδισε το ψευδώνυμο "Ratnadeepa" ή "Gem Island".

Γνωστή ως Ceylon μέχρι το 1972, η Σρι Λάνκα είναι ένα μικρό τροπικό νησί νοτιοανατολικά της Ινδίας στη Νότια Ασία. Έχει μια μάζα γης περίπου 65.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που αποτελείται κυρίως από επίπεδες παράκτιες πεδιάδες και βουνά που βρίσκονται στις κεντρικές περιοχές. Η περιοχή Ratnapura, η οποία είναι Sinhalese για την «πόλη των πολύτιμων λίθων» είναι όπου το μεγαλύτερο μέρος της Σρι Λάνκα είναι το εμπόριο κοσμημάτων και κοσμημάτων λαμβάνει χώρα. Το Ratnapura απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα του Colombo και φιλοξενεί μερικά από τα παλαιότερα μεταλλεία ζαφείρι στον κόσμο. Το Ratnapura βρίσκεται στους πρόποδες της κορυφής του Αδάμ, ένα ψηλό βουνό μήκους 2.243 μέτρων, σεβαστό από διάφορες θρησκείες ως ιερό μέρος.

Η Σρι Λάνκα μπορεί να υπερηφανεύεται για πάνω από εκατό ποτάμια, συμπεριλαμβανομένου του ποταμού Mahaweli που εκτείνεται σε 330 χιλιόμετρα. Διάφοροι πολύτιμοι λίθοι μπορούν να βρεθούν ως δευτερογενείς αλλουβιακές καταθέσεις στις πολλές πλωτές οδούς και τους φυσικούς καταρράκτες της Σρι Λάνκα. Η συντριπτική πλειοψηφία του πλούτου σε κόσμημα της Σρι Λάνκα προέρχεται από ξεφλουδισμένο προσχωσιγενές χαλίκι. Τα χαλίκια της Σρι Λάνκα, γνωστά ως illam, θεωρούνται ότι είναι μερικά από τα πλουσιότερα στον κόσμο, αποδίδοντας μια ποικιλία από πολύτιμους λίθους συμπεριλαμβανομένου γρανάτη, spinel, και φυσικά, ζαφείρι και ρουμπίνι. Οι περισσότερες από τις εμπορικές καταθέσεις της Σρι Λάνκα βρίσκονται στο Highland Complex, τη σημαντικότερη περιοχή της Σρι Λάνκα για τον σχηματισμό πολύτιμων λίθων.
Φυσική αλλαγή χρώματος Αλεξανδρίτης
Αλλαγή χρώματος Αλεξανδρίτης

Από την εξόρυξη μέχρι την εξαγωγή, η βιομηχανία κοσμημάτων και κοσμημάτων ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από την Εθνική Αρχή Κοσμήματος και Κοσμήματος. Το NGJA έχει πολύ αυστηρούς κανονισμούς όσον αφορά την εξόρυξη, γι 'αυτό το λόγο τα περισσότερα ορυχεία πραγματοποιούνται ακόμη και σήμερα. Το όραμα της NGJA είναι να φέρει τη Σρι Λάνκα στο διεθνές προσκήνιο ως κέντρο για πολύτιμους λίθους και κοσμήματα. Η αρχή απαιτεί από το νόμο ότι όλα τα εξαγόμενα πετράδια και κοσμήματα διοχετεύονται μέσω της οργάνωσής τους για να εξασφαλίσουν ότι εξάγονται μόνο αυθεντικά είδη.

Μαζί με την Ταϊλάνδη, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και τη Μιανμάρ (Βιρμανία), η Σρι Λάνκα κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων γεωγραφικών τοποθεσιών μονοπετρα swarovski για κοσμήματα και κοσμήματα. Σήμερα, η Σρι Λάνκα δεν είναι μόνο ο σταθερότερος παραγωγός του πρόστιμου μπλε ζαφείρι που βλέπουμε στην αγορά σήμερα, αλλά επίσης προμηθεύει τον κόσμο με πάνω από 75 άλλες μοναδικές ποικιλίες πολύτιμων λίθων, συμπεριλαμβανομένων των ματιών της γάτας chrysoberyl και της αλλαγής χρώματος alexandrite. Η Σρι Λάνκα είναι γνωστή για την εξόρυξη πολύτιμων λίθων, αλλά έχει στην πραγματικότητα ένα πλήρες εγχώριο και εξαγωγικό ορυχείο στη βιομηχανία της αγοράς.

Οι κοπτήρες πολύτιμων λίθων της Σρι Λάνκα είναι μερικοί από τους πιο έμπειρους κοπτήρες στον κόσμο, συνδυάζοντας χρόνια παράδοσης με σύγχρονες τεχνικές. Sri Lankan cutters είναι γνωστό ότι είναι σε θέση να αναδείξουν το καλύτερο χρώμα προς τα επάνω, μεγιστοποιώντας το βάρος των καρατίων. Η ικανότητά τους να προσανατολίζουν τέλεια τους πολύτιμους λίθους για την τοποθέτηση των ματιών και των αστεριών της γάτας είναι από τα καλύτερα στον κόσμο.

Η εγχώρια αγορά κοσμημάτων είναι το δεύτερο μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς της Σρι Λάνκα. Όπως και στην πλειοψηφία της Ασίας, η Σρι Λάνκα απαιτεί μεγαλύτερη καθαρότητα χρυσού όταν πρόκειται για κοσμήματα. 22K κίτρινο χρυσό είναι η παραδοσιακή καθαρότητα, αν και κερδίζουν τη δημοτικότητα τώρα είναι άλλα κράματα, ειδικά με τις νεότερες γενιές, συμπεριλαμβανομένης της πλατίνας και έγχρωμο χρυσό. Όπως και με το γνήσιο στυλ της Σρι Λάνκα για κοπή πολύτιμων λίθων, τα περισσότερα κοσμήματα είναι χειροποίητα με παραδοσιακές μεθόδους. Στη ασημενια μονοπετρα Σρι Λάνκα, το χρυσό κόσμημα 22Κ χρησιμοποιείται συχνά ως επένδυση. Πολλοί ντόπιοι αγοράζουν και πωλούν χρυσά κοσμήματα όπως τα αποθέματα καθώς η τιμή του χρυσού κυμαίνεται. Για πάνω από είκοσι χρόνια, η βιομηχανία κοσμημάτων και κοσμημάτων της Σρι Λάνκα είναι ευημερούσα και σήμερα είναι ακόμα σε άνοδο. Τα μεταλλικά ζαφείρια εξακολουθούν να παράγονται και η παραγωγή κοσμημάτων της Σρι Λάνκα θα συνεχίσει να αυξάνεται παράλληλα με την οικονομία της για πολλά ακόμη χρόνια.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Comments on “Το κόσμημα της Σρι Λάνκα και η ιστορία κοσμημάτων”

Leave a Reply

Gravatar